Bankas un banku filiāles

Banka ir privātā vai valsts iestāde, kas piesaista uz laiku brīvos naudas līdzekļus, veic norēķinu un kredīta, vērtspapīru, valūtas, naudas apgrozības kontroli un vērtību glabāšanas darbības. Latvijā strādā vairākas komercbankas un ārvalstu banku filiāles. Pēc 2015. gada 2. ceturkšņa datiem mūsu tirgū klientus apkalpo 27 bankas kopēji – 17 bankas un 10 ārvalstu filiāles.

Galvenās saistošās bankas un banku filiāles funkcijas var izdalīt vairākos puntkos:

  • piesaista klientu noguldījumus un maksā procentus par ieguldīto summu;
  • izsniedz kredītus gan privātpersonām, gan uzņēmumiem;
  • piedāvā arī līzingu;
  • nodrošina skaidras un bezskaidras naudas pārskaitījumus pēc Jūsu vēlmēm;
  • apgroza vērtspapīrus – ar tiem iespējams tirgoties;
  • nodrošina trasta operācijas, piemēram, realizē iepirkumus vai projektus;
  • veic naudas, vērtslietu, citu vērtīgu priekšmetu glabāšanu;
  • sniedz garantijas un galvojumus ar risku saistītām lietām;
  • piedāvā dzīvības apdrošināšanas pakalpojumu;
  • uzkrāj 2. pensiju līmeni.

Pieprasot jebkāda veida kredītu var nākties saskarties ar bankas pakalpojumiem. Bieži vien aizņēmuma saņemšanai nepieciešams pierādīt savus ikmēneša ienākumus – šeit nāk palīgā bankas apstiprināts konta izraksts. Lai gan pēdējā laikā jebkurš kreditors var piekļūt Jūsu privātiem datiem (ar Jūsu atļauju), var gadīties situācijas, kad konta izraksts ir nepieciešams.

Bankas un to filiāles iedzīvotāju domās ir uzticamākās kredītiestādes, kaut arī veic daudz līdzīgu funkciju kā citas nebanku iestādes, piemēram apdrošināšanas kompānijas vai kreditoru kompānijas. Šis mīts varētu būt izveidojies banku lieluma un ievērojamības dēļ. Pastāv uzskats, ka banka ir draudzīgāka un vienmēr patiesāka, jo tā nebojās reputāciju apšmaucot vienu vai dažus klientus. Neapšaubāmi, tā ir taisnība, bet ne vienmēr mazākās kredītiestādes vēlas Jums nodarīt kaitējumu uz peļņas rēķina. Pārpratumu rašanās bieži skaidrojama ar neizpētītiem noteikumiem vai neiepazītiem līguma nosacījumiem, kuru dēļ rodās gan finansiālas, gan cita rakstura problēmas.

TOP 3 bankas pēc to tirgus lieluma Latvijā

Swedbank

Pirmā vietā pēc ieņemtās tirgus daļa un apkalpoto klientu skaita ir AS Swedbank. Tā 2014. gadā pēc CSP datiem bija arī pirmajā vietā, rēķinot bankas aktīvu lielumu salīdzinājumā ar citām. To lielums sasniedza gandrīz 5,2 miljardus eiro, toties, salīdzinot ar 2013. gadu tas minimāli saruka. Swedbank gan Latvijā, gan pasaulē ir iekarojusi lielu pieredzi. Tā tika izveidota Zviedrijā 19. gadsimta sākumā kā vietējā komercbanka. Vēsturiskais nosaukums bankai bija AS Hansabanka līdz īpašnieki un investori vienojās, ka nosaukumam jāatspoguļo bankas izcelsmes zeme un nodēvēja to par Swedbank.TOP 1 banka Latvijā Swedbank - InfoKredīti Komercbanka šobrīd darbojās visās Baltijas valstīs – Latvijā, Igaunijā un Lietuvā,  un, protams, Zviedrijā. Visās valstīs kopumā banka apkalpo 7,5 miljonus klientu un nodarbina vairāk kā padsmit tūkstošu darbinieku.  AS Swedbank galvenās pamatvertības  ir klients, jo viss tiek vērsts uz tā labklājību, pats pakalpojums un tā vienkāršība. Banka veido arī pievilcīgus reklāmas rullīšus un to klientu serviss vienmēr ir laipns un pretimnākošs.

ABLV Bank

Otrā godpilnajā vietā pēc pārvaldīto aktīvu kopsummas ierindojas ABLV Bank.TOP 2 banka Latvijā ABLV Bank - Infokredīti Tās kopējie aktīvi sastāda vairāk kā 4,2 miljardus eiro un, salīdzinot šo skaitli ar pagāšā gada rādītājiem, tas ir ievērojami kāpis (+20%). Lai gan banka ir dibināta 1993. gadā un ir salīdzinoši jauna, tā ir spējusi jau iekarot Latvijas un pasaules finanšu tirgu, darbojoties 9 valstīs. ABLV Banka sekmīgi darbību veic tādās lielvalstīs, kā Ķīnā, Kiprā, Krievijā, Ukrainā un citās. Iespējams, Jūs atpazīsiet šo banku pēc tās iepriekšējā nosaukuma – Aizkraukles Banka, kas vēsturiski veidojās no Latvijas Bankas filiāles Aizkrauklē. ABLV Bank galvenais uzdevums ir palīdzēt celt klientu kapitāla līmeni un finanšu stāvokli, piedāvājot regulāros banku pakalpojumus augstā kvalitāte. Klientiem ir nodrošināta individuāla pieeja, un redzamie pieaugošie rezultāti liecini par komerciestādes veiksmīgu sadarbību ar plašo klientu loku.

 

SEB Banka

Vērtējot aktīvu kopējo lielumu SEB Banka ieņem trešo vietu Latvijas komercbanku starpā, sasniedzot gandrīz 3,7 miljardus eiro. To aktīvu lielumā vērojams arī manāms pieaugums (~10%) salīdzinot ar iepriekšējo pārskata gadu. TOP 3 banka Latvijā SEB Banka - InfoKredīti Komerciestāde izveidota 1993. gadā ar nosaukumu Latvijas Universālā banka, vēlāk pārsaukta par Latvijas Unibanku un 2011. gadā tika pārdēvēta par SEB Banku. Tā ietilpst lielā Zviedru finanšu korporācijas Skandinaviska Enskilda Banken sastāvā  un piedāvā virkņu finanšu pakalpojumus gan privārpersonām, gan uzņēmumiem. Banka darbojas vairāk nekā 20 pasaules valstīs, ieskaitot visas 3 Baltijas valstis, apkalpo aptuveni 5,5 miljonu klientu un nodarbina 15 tūkstošus darbinieku. Galvenās SEB pamatvērtībās ir uz klientu vērsti, droši un uzticami finanšu pakalpojumi.